We krijgen de hele dag door via onze zintuigen allerlei informatie, ofwel prikkels, binnen. Denk aan geluiden, beelden, licht, kleuren, geuren en aanrakingen. Ons brein heeft een verwerkingsmechanisme dat bepaalt welke prikkels het doorlaat en welke niet. Als het brein de prikkels niet goed filtert of doorlaat, is er sprake van een verstoorde prikkelverwerking. Bij overprikkeling komen er te veel prikkels binnen, die bijvoorbeeld tot stressreacties kunnen leiden. Daar tegenover staat onderprikkeling. Er komen te weinig prikkels binnen waardoor het brein niet gestimuleerd wordt.
Onderprikkeling verschilt per persoon. Elk brein werkt anders en heeft behoefte aan een andere hoeveelheid en andere type prikkels. Zo heeft een rustzoekende hooggevoelig persoon minder prikkels nodig dan bijvoorbeeld een wilskrachtig persoon. Ben jij extravert dan kan bijvoorbeeld een boek lezen op de bank weleens te saai voor jouw brein zijn. Je kunt hier heel onrustig van worden, omdat het brein zoekt naar prikkels, wat kan leiden tot frustratie en stress. Ben je introvert, dan kan het zijn dat je te voorzichtig wordt om te zorgen dat je niet in de overprikkeling schiet. Met als gevolg dat je onderprikkeld raakt.
Herkenningspunten van onderprikkeling
Onderprikkeling kan zich op verschillende manieren uiten. Ieder mens is uniek, de volgende herkenningspunten kunnen daarom per persoon verschillen. We maken hierbij onderscheid tussen actieve en passieve onderprikkeling.
Actief
Passief
De herkenningspunten van over- en onderprikkeling kunnen overeenkomen. Het is belangrijk om bij jezelf te leren herkennen wat voor jou van toepassing is. Ben je op zoek naar meer informatie over dit onderwerp? Aarzel dan niet om ons te contacten.